Oppgaver kapitel 13

Repitisjonsoppgaver:

 

Oppgave 1:

Der vi mener med ”den fjerde statsmakt” er at mediene i verden har en stor makt. Deres jobb er å ha et skråblikk på politikk og politikkere. For å holde dem litt i skinnet. De prøver å holde styr på de tre andre statsmaktene så de ikke misbruker sin makt. ”Vaktbikkjefunksjonen” går ut på at medier skal medbringe og få frem meningene til de mer svake stilte i samfunnet. Som for eksempel dyr, eldre, barn, asylsøkere og funksjonshemmede.

 

Oppgave 2:

Det for frem meningene til folket. Uten ytringsfriheten ville ikke folk få sagt hva ville om samfunnet. Da ville det heller ikke hvert et demokrati. Kanskje det heller ville vært et diktatur? I et dikt

 

Oppgave 3:

Makt er et begrep for å beskrive hva mennesker kan gjøre for å kontrollere andre mennesker og dyr. Det beskriver hvordan vi mennesker kan bestemme over andre ting. Makt kan brukes til å herske. Men hvordan får du makt?

 

Oppgave 4:

Mediene har stor makt, det vet vi alle. De bestemmer hvilken saker som skal trykkes, de bestemmer hvordan vi skal se på saken ved å bestemme vinkelen. Saken må også igjennom en rekke kriterier som bestemmer om saken kan trykkes eller ikke!

 

 

 

 

 

 

Oppgave 5:

Viljesmakt: Viljesmakten er et begrep som skal forklare den makten som følger med mediene når de bruker dagsorden og portvaktfunksjonen. Det er en måtte å få igjennom vår vilje.

Definisjonsmakt: Er ikke noe vi kan forklare lett. Det er ikke mulig å knytte den til noe. Den ligger bare litt rundt. Hvordan du bruker språket, hvordan vi beskriver og hvem som formidler.

Strukturmakt: Det vil si å eie store deler av et publikumsmarked. Dette er noe som gir konkurransefortrinn.

 

 

Arbeidsoppgaver:

 

Oppgave 1:

På VG i dag var det minimalt eller ikke noen sakker om barn, eldre eller minoritetsgrupper. Dette vil da si at VG ikke gjør sin indre vaktbikkje. I stedet for saker som kan opplyse oss om problemer og konflikter med de som står litt svakere enn oss. Så får vi vite hva Trond-Viggo Torgersen sa da Ida ble stemt hjem fra paradise hotel.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s